fbpx
Ο λογαριασμός μου
Αγαπημένα
Καλάθι

Αιτίες της Κλιματικής Αλλαγής

12 Αυγούστου, 2022

Η κλιματική αλλαγή της οποίας τα αποτελέσματα βιώνουμε καθημερινά παγκοσμίως με τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων (καύσωνες, έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις κτλ.) οφείλεται κυρίως στην υπερθέρμανση του πλανήτη από την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και διοξειδίου του άνθρακα. Ο τρόπος ζωής μας και η κάλυψη των αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου αποτελούν τις κύριες αιτίες της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα:

Κοπή δασών

Κάθε χρόνο αποψιλώνονται περίπου 12 εκατομμύρια εκτάρια δάσους . Αν σκεφτούμε ότι τα δάση λειτουργούν σαν φυσικού πνεύμονες του πλανήτη απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα,  η καταστροφή τους αυξάνει κατακόρυφα τις επιβλαβής εκπομπές στην ατμόσφαιρα.

Ορυκτά Καύσιμα

Τα ορυκτά καύσιμα  πετρέλαιο, άνθρακας και φυσικό αέριο έχουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Αντιπροσωπεύουν πάνω από το 75% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και σχεδόν το 90% όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι κύριες χρήσεις τους αφορούν:

ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΔΑΣΩΝ

 

  • Μέσα μεταφοράς

Τα διάφορα μέσα μεταφοράς όπως τα αυτοκίνητα, φορτηγά, πλοία και αεροπλάνα ευθύνονται για το ¼  των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αφού λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.

ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να παράγεται από την καύση πετρελαίου, αερίου και άνθρακα τα οποία παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και υποξείδιο του αζώτου, δύο ισχυρά αέρια θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα του ήλιου καλύπτοντας την γη. Δυστυχώς μόνο το ¼ παγκοσμίως της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από αιολική, ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές.

 

  • Αγαθά μαζικής παραγωγής

Η βιομηχανία και η μεταποίηση παράγουν εκπομπές αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων για την ανάγκη της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή διάφορων ειδών όπως πλαστικά, χάλυβας, ηλεκτρονικά είδη, ρούχα και άλλα αγαθά.

Παραγωγή τροφίμων

Η παραγωγή, συσκευασία και διανομή της τροφής είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και άλλων αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.  Από αυτές τις εκπομπές το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται στην κτηνοτροφία καθώς για να παραχθεί ένα κιλό κρέας εκπέμπονται 70 κιλά αερίων θερμοκηπίου. Το αντίστοιχο ποσό για την παραγωγή ενός κιλού σιταριού είναι 2,5 κιλά.

 Υπερβολική κατανάλωση & σπατάλη

Η αλόγιστη χρήση της ενέργειας, η κατανάλωση αγαθών, ο τρόπος που μετακινούμαστε, τρώμε και πετάμε συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ο τρόπος ζωής μας έχει βαθύ αντίκτυπο στις επιπτώσεις της Κλιματικής αλλαγής.