fbpx
Ο λογαριασμός μου
Αγαπημένα
Καλάθι
σπατάλη τροφίμων

Πως να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων

Η σπατάλη τροφίμων είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο απορρίπτεται για διάφορους λόγους. Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο. Η Ελλάδα δυστυχώς έχει τα πρωτεία στην Ευρώπη σε ετήσια οικιακά απορρίμματα τροφίμων που παράγονται κατά κεφαλήν.

 

Αν και δεν πιστεύετε ότι η σπατάλη τροφίμων σας επηρεάζει, σκεφτείτε το ξανά.

Η απόρριψη βρώσιμων τροφίμων δεν σπαταλά απλώς χρήματα. Τα απορριπτόμενα τρόφιμα αποστέλλονται σε χωματερές, όπου σαπίζουν και παράγουν αέριο μεθάνιο. Το συγκεκριμένο, είναι το δεύτερο πιο κοινό αέριο του θερμοκηπίου συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα, σπαταλούνται τεράστιες ποσότητες νερού. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων, το 24%, δηλαδή 170 τρισεκατομμύρια λίτρα, του συνόλου του νερού που χρησιμοποιείται για τη γεωργία χάνεται από τη σπατάλη τροφίμων κάθε χρόνο.

Αν αυτοί οι αριθμοί σας φαίνονται συντριπτικοί, μπορείτε να συμβάλετε στη μείωση αυτής της επιβλαβούς συνήθειας ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

 

1. Ψωνίστε έξυπνα

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζονται. Κάντε συχνές επισκέψεις στο παντοπωλείο κάθε λίγες ημέρες φροντίζοντας να εξαντλήσετε όλα τα τρόφιμα που αγοράσατε από την τελευταία αγορά.

Επιπλέον, δοκιμάστε να φτιάξετε μια λίστα με προϊόντα που πρέπει να αγοράσετε και μείνετε σε αυτήν τη λίστα. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε την παρορμητική αγορά άρα να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων.

σπατάλη τροφίμων

Πέρα από τα τρόφιμα φυσικά, θα πρέπει να κάνετε έξυπνες αγορές και για τα υπόλοιπα προϊόντα του νοικοκυριού σας. Επικεντρωθείτε καλύτερα σε οικολογικά προϊόντα για να μειώσετε το περιβαλλοντικό αποτύπωμά σας.

2. Αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμα

Η ακατάλληλη αποθήκευση είναι μία από τις σοβαρές αιτίες για την σπατάλη τροφίμων. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου τα δύο τρίτα των οικιακών απορριμμάτων οφείλονται σε αλλοίωση των τροφίμων. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι σίγουροι πώς να αποθηκεύουν τα φρούτα και τα λαχανικά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη ωρίμανση και τελικά σε σάπια προϊόντα.

3. Μάθετε να συντηρείτε

Το τουρσί, η αποξήρανση, η κονσερβοποίηση, η ζύμωση και η κατάψυξη είναι όλες μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τα τρόφιμα να διαρκούν περισσότερο. Αυτές οι μέθοδοι όχι μόνο θα μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, αλλά θα σας εξοικονομήσουν και χρήματα.

4. Μην ψάχνετε να αγοράσετε το τέλειο

Γνωρίζατε ότι το να ψάξετε σε έναν κάδο με μήλα μέχρι να βρείτε το πιο τέλειο μήλο συμβάλλει στη σπατάλη τροφίμων; Αν και πανομοιότυπα στη γεύση και τη διατροφή, τα λεγόμενα «άσχημα» φρούτα και λαχανικά παραμερίζονται για προϊόντα που είναι πιο ευχάριστα στο μάτι. Η ζήτηση των καταναλωτών για άψογα φρούτα και λαχανικά έχει οδηγήσει τις μεγάλες αλυσίδες παντοπωλείων να αγοράζουν μόνο τέλεια προϊόντα από τους αγρότες. Αυτό οδηγεί στο να πάνε χαμένοι τόνοι καλού φαγητού.

σπατάλη τροφίμων

5. Διατηρήστε το ψυγείο σας χωρίς ακαταστασία

Ένα καλά εφοδιασμένο ψυγείο μπορεί να είναι χρήσιμο, ένα υπερβολικά γεμάτο όμως ψυγείο δεν είναι τόσο χρήσιμο. Αποφύγετε την αλλοίωση των τροφίμων διατηρώντας το ψυγείο σας οργανωμένο, ώστε να μπορείτε να βλέπετε καθαρά τα τρόφιμα και να γνωρίζετε πότε τα αγοράσατε. Ένας καλός τρόπος για να αποθηκεύετε τρόφιμα στο ψυγείο σας είναι χρησιμοποιώντας τη μέθοδο FIFO, η οποία σημαίνει “πρώτο μέσα, πρώτα έξω”.

6. Αποθηκεύστε τα υπολείμματα

Αν και πολλοί άνθρωποι σώζουν το υπερβολικό φαγητό από τα μεγάλα γεύματα, συχνά ξεχνιέται στο ψυγείο και στη συνέχεια πετιέται όταν χαλάσει. Η αποθήκευση των υπολειμμάτων σε ένα διαφανές γυάλινο δοχείο, αντί σε ένα αδιαφανές δοχείο, διασφαλίζει ότι δεν θα ξεχάσετε το φαγητό.

Εάν τυχαίνει να μαγειρεύετε πολύ και σας περισσεύουν τακτικά, ορίστε μια μέρα για να χρησιμοποιήσετε όσα έχουν συσσωρευτεί στο ψυγείο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε την σπατάλη τροφίμων. Επιπλέον, σας εξοικονομεί χρόνο και χρήμα.

 7. Χρησιμοποιήστε τις φλούδες

Οι άνθρωποι συχνά αφαιρούν τη φλούδα των φρούτων και των λαχανικών όταν προετοιμάζουν τα γεύματα. Αυτό είναι κρίμα, γιατί πολλά θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στο εξωτερικό στρώμα των τροφών όπως βιταμίνες φυτικές ίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Το να τρώτε λοιπόν τις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών όχι μόνο είναι νόστιμο και οικονομικό αλλά μειώνει και την σπατάλη τροφίμων.

8. Χρησιμοποιήστε τα κοτσάνια για ενισχυτικό γεύσης

Δεν είναι μικρός ο αριθμός από τα υπολείμματα λαχανικών που συντελούν στο πρόβλημα της σπατάλης. Μειώστε τον φτιάχνοντας τέλειους και θρεπτικούς ζωμούς.

Σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο υπολείμματα λαχανικών όπως τις κορυφές, τα κοτσάνια, τις φλούδες και οποιαδήποτε άλλα κομμάτια που έχουν απομείνει, στη συνέχεια προσθέστε νερό και αφήστε τα να σιγοβράσουν σε έναν αρωματικό ζωμό λαχανικών.

Τα λαχανικά δεν είναι τα μόνα απορρίμματα που μπορούν να μετατραπούν σε γευστικό ζωμό.

Αντί να αφήσετε το κουφάρι κοτόπουλου ή τα κόκαλα του κρέατος που έχουν απομείνει από το δείπνο σας να πάνε χαμένα, σιγοβράστε τα με λαχανικά, βότανα και νερό για να φτιάξετε ένα σπιτικό ζωμό που δεν θα συγκρίνετε με τίποτα με τον συσκευασμένο της αγοράς.

9. Ελέγξτε την ποσότητα σερβιρίσματος

Η υπερκατανάλωση τροφής είναι ένα πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους.

Το να βεβαιωθείτε ότι τα μεγέθη της μερίδας σας παραμένουν μέσα σε ένα υγιεινό εύρος δεν βοηθά απλώς να διατηρήσετε το βάρος σας σε σωστά επίπεδα, αλλά μειώνει επίσης τη σπατάλη τροφίμων. Τέλος, για άκρως φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής, επιλέξτε οικολογικά καθαριστικά για το πλύσιμο των πιάτων σας.

10. Γίνετε φίλοι με τον καταψύκτη σας

Η κατάψυξη των τροφίμων είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να τα συντηρήσετε, και τα είδη τροφίμων που μπορούν να καταψυχθούν είναι ατελείωτα.

Μπορείτε να καταψύξετε τα υπολείμματα των γευμάτων. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι έχετε πάντα διαθέσιμο ένα υγιεινό, σπιτικό γεύμα.

σπατάλη τροφίμων

11. Κομποστοποιήστε

Η κομποστοποίηση των υπολειμμάτων τροφίμων είναι ένας ευεργετικός τρόπος για να επαναχρησιμοποιηθούν τα υπολείμματα τροφών, μετατρέποντας τα σε ενέργεια για τα φυτά.

Αν και δεν έχουν όλοι χώρο για ένα σύστημα κομποστοποίησης εξωτερικού χώρου, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα κάδων κομποστοποίησης που κάνουν αυτή την πρακτική εύκολη και προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε όσους έχουν περιορισμένο χώρο.

12. Μη πετάτε τα υπολείμματα του καφέ

Είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι τα κατάλοιπα του καφέ έχουν πολλές χρήσεις.

Όσοι έχουν φυτά μπορούν να χαρούν αφού τα κατακάθια του καφέ αποτελούν εξαιρετικό λίπασμα για αυτά. Τα εδάφη γίνονται πλούσια σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που λαχταρούν τα φυτά.

Επίσης είναι φανταστικό φυσικό απωθητικό για τα κουνούπια αφού έρευνα έχει δείξει ότι το ράντισμα του καταναλωμένου καφέ σε περιοχές με γρασίδι αποτρέπει τα θηλυκά κουνούπια από το να γεννούν αυγά, μειώνοντας τον πληθυσμό αυτών των ενοχλητικών εντόμων.

 

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε την σπατάλη τροφίμων, επαναχρησιμοποιώντας και ανακυκλώνοντας τα απόβλητα των τροφίμων σας.

Ακόμη και με ελάχιστες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζετε, μαγειρεύετε και καταναλώνετε τρόφιμα μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεών σας στο περιβάλλον και στη διατήρηση ορισμένων από τους πιο πολύτιμους πόρους της γης!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *