Τα πλαστικά μπουκάλια δεν βιοδιασπώνται
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 1000 χρόνια για την αποδόμηση ενός πλαστικού μπουκαλιού! Κατά την διάρκεια όμως της αποδόμησης του και όταν αυτό διασπάται σε μικρότερα τεμάχια, τα μικροπλαστικά, μολύνουν με διάφορους τρόπους το περιβάλλον. Επίσης, καθώς το πλαστικό διασπάται απελευθερώνονται τοξικές χημικές ουσίες.
Το πλαστικό μπουκάλι και η σύνθεση του
Το εμφιαλωμένο νερό αποθηκεύεται σε πλαστικά μπουκάλια από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο,η αλλιώς ΡΕΤ. To PET προέρχεται από ορυκτά καύσιμα (αέριο και πετρέλαιο). Η φορμαλδεϋδη και ακεταλδεϋδη είναι χημικές ενώσεις οι οποίες περιέχονται στην σύνθεση του Pet και οι οποίες με το φως του ήλιου και την υψηλή θερμοκρασία είναι εύκολο να μεταναστεύσουν στο περιεχόμενο της φιάλης. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης έχουν δείξει πως όσο περισσότερο παραμένει το νερό μέσα στο μπουκάλι ,τόσο αυξάνεται η περιεκτικότητα του νερού στα τοξικά χημικά του PET. Ένα λίτρο πλαστικό μπουκάλι νερό χρειάζεται 3 λίτρα νερό για να παραχθεί.
Η αποθήκευση και η μεταφορά των εμφιαλωμένων νερών
Χρειάζεται μόνο λίγη θερμότητα, για να ξεκινήσει η διαδικασία ανάμιξης των επιβλαβών χημικών ουσιών του πλαστικού με το νερό και για να αυξηθεί σημαντικά το μικροβιακό του φορτίο. Πόσο ασφαλή μπορεί να είναι η μεταφορά τους στα φορτηγά ειδικά τους θερινούς μήνες και η αποθήκευση τους σε καταστήματα ή πρατήρια αφού για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού η αποθήκευσή και η μεταφορά του πρέπει να γίνεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος με θερμοκρασία αυστηρά κάτω των 18 βαθμών.
Η ρύπανση από πλαστικό μολύνει τα θαλάσσια οικοσυστήματα
Είναι γνωστό ότι στους ωκεανούς έχουν σχηματιστεί ολόκληρα «νησιά» από πλαστικά και εκτιμάται ότι μόνο στον Βόρειο Ειρηνικό 12.000 έως 24.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στα ψάρια κάθε χρόνο. Πάνω από 1 εκατομμύριο θαλάσσια πτηνά και 100.000 (εκατό χιλιάδες) θηλαστικά πεθαίνουν κάθε έτος από την κατανάλωση πλαστικών.
Αλλά το χειρότερο είναι ότι μέσω της τροφικής αλυσίδας πολλά από αυτά τα πλαστικά καταλήγουν στο ανθρώπινο σώμα με πολύ σοβαρές επιπτώσεις.
Ασύγκριτο κόστος
Το νερό βρύσης είναι ασύγκριτα πιο φθηνό από το εμφιαλωμένο. Την ώρα που ο καταναλωτής πληρώνει 1 ευρώ για κάθε λίτρο εμφιαλωμένου νερού ,το κόστος του νερού βρύσης είναι μόλις ο,60 ανά κυβικό μέτρο, δηλαδή 1000 λίτρα!!! Οι τιμές αυτές καθιστούν το εμφιαλωμένο νερό 1700 φορές πιο ακριβό από το αντίστοιχο της βρύσης.
Μελέτες
Όσοι ξεδιψούν καθημερινά με εμφιαλωμένο νερό,καταναλώνουν 90.000 μικροπλαστικά σωματίδια. Αυτό υποστηρίζει έρευνα του Πανεπιστημίου της Βικτόρια η οποία κατέληξε στο ότι το εμφιαλωμένο νερό περιέχει 22 φορές περισσότερα πλαστικά σωματίδια από το νερό βρύσης ,τα οποία έχουν τοξική δράση.
Τουλάχιστον ένα στα δέκα εμφιαλωμένα νερά περιέχει επικίνδυνους για την υγεία μικροοργανισμούς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).
Σε μελέτες των Πανεπιστημίων Θράκης και Πατρών οι οποίες διενεργήθηκαν τμηματικά από το 1995 ως το 2003 και από το 2004 ως το 2008 και κατά τις οποίες εξετάστηκαν περίπου 1.700 μπουκάλια νερού που κυκλοφορούν στο εμπόριο, εντοπίστηκαν ψευδομονάδες, κολοβακτηρίδια, και αποικίες μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις στο ουροποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα, γαστρεντερίτιδες και άλλα προβλήματα υγείας.
Αν και ο αριθμός των μικροοργανισμών στην αρχική πηγή του εμφιαλωμένου νερού είναι συνήθως χαμηλός, στις μελέτες που έγιναν αναφέρεται αύξηση αυτού του αριθμού, ύστερα από τη διακίνηση και αποθήκευσή του.
Τα μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό σε ποσοστό άνω του 90% περιέχουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, που ο καταναλωτής καταπίνει εν αγνοία του.
Τα μικροπλαστικά αυτά είναι σχεδόν διπλάσια σε ποσότητα σε σχέση με αυτά που έχουν βρεθεί στο νερό της βρύσης.
Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια χημείας Σέρι Μέισον, που ακόμη δεν έχουν κάνει κάποια επιστημονική δημοσίευση (πράγμα που αποτελεί αδύνατο σημείο της μελέτης τους), έκαναν την έρευνα για λογαριασμό του δημοσιογραφικού οργανισμού Orb Media, σύμφωνα με το BBC και τον Guardian. Ανέλυσαν δείγματα από 259 μπουκάλια νερού από εννέα χώρες και 11 διαφορετικές μάρκες. Ανακάλυψαν κατά μέσο όρο δέκα πλαστικά σωματίδια με πλάτος μεγαλύτερο μιας ανθρώπινης τρίχας, δηλαδή άνω των 100 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του χιλιοστού). Ανιχνεύθηκαν επίσης κατά μέσο όρο 314 μικροσωματίδια πιθανού (αλλά όχι βέβαιου) μικροπλαστικού για κάθε ένα λίτρο νερού. Το κάθε σωματίδιο είχε μέγεθος από 6,5 έως 100 μικρόμετρα.
Στοιχεία
250.000.000.000 πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού καταναλώνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Μόλις το 24% αυτών ανακυκλώνεται. 450.000.000 βαρέλια πετρελαίου χρειάζονται για να κατασκευαστούν τα παραπάνω μπουκάλια. 22.500.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα παράγονται για την κατασκευή τους
10.000 ψάρια πεθαίνουν στη Μεσόγειο, εξαιτίας των πλαστικών και άλλων μικροαντικειμένων που καταλήγουν στη θάλασσα.