fbpx
Ο λογαριασμός μου
Αγαπημένα
Καλάθι
περιβαλλοντική μόλυνση

Με ποιους τρόπους μπορούμε να μειώσουμε την περιβαλλοντική μόλυνση;

Ένα από τα πιο επίκαιρα ζητήματα είναι η περιβαλλοντική μόλυνση. Είναι γεγονός πως οι βιομηχανίες μας, τα συστήματα μεταφοράς και οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και άλλους ρύπους. Αυτοί διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονές μας και αυξάνουν τα επίπεδα θερμοκρασίας του πλανήτη. Απορρίπτουμε τα λύματά μας χωρίς επεξεργασία σε λίμνες και ποτάμια, σκοτώνοντας την άγρια ​​ζωή και μολύνοντας τα δικά μας αποθέματα πόσης. Ασκούμε μη βιώσιμη γεωργία, αλλάζοντας θεμελιωδώς ολόκληρα οικοσυστήματα και ρίχνουμε εκατομμύρια τόνους πλαστικού στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο, απειλώντας την άγρια ​​ζωή και τους εύθραυστους θαλάσσιους βιότοπους.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την περιβαλλοντική μόλυνση

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να μειώσουμε την περιβαλλοντική μόλυνση και να διατηρήσουμε τον πλανήτη για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές όσο το δυνατόν πιο καθαρό.

Καταναλώστε λιγότερο

Ο περιορισμός της κατανάλωσης μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην περιβαλλοντική μόλυνση, συγκεκριμένα στη μείωση της. Συνήθως πολλά από τα αντικείμενα που αγοράζουμε καταλήγουν είτε στα σκουπίδια είτε ξεχνιούνται στο πίσω μέρος μιας ντουλάπας. Την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε ή να αποδεχτείτε ένα μη απαραίτητο προϊόν, σκεφτείτε αν θα βελτιώσει πραγματικά τη ζωή σας. Εάν όχι, είναι εντάξει να πείτε απλά: “Όχι, ευχαριστώ!

 

Η κατάποση μικροπλαστικών μάς εκθέτει περαιτέρω σε χημικές ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα πλαστικά που είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβή. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με μια ποικιλία προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγικής βλάβης και της παχυσαρκίας. Καθώς και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου στους ανθρώπους.

 

Τα μη οικολογικά σφουγγάρια είναι κατασκευασμένα από συνθετικές ύλες με βάση το πετρέλαιο (πολυεστέρας, πολυουρεθάνη). Δεν είναι λιπασματοποιήσιμα ή βιοδιασπώμενα και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται φιλικά προς το περιβάλλον. Επίσης δεν είναι εύκολο να ανακυκλωθούν όπως πολλά άλλα πλαστικά καταναλωτικά αγαθά.

περιβαλλοντική μόλυνση

Κομποστοποίηση

Μία άλλη ενέργεια που δεν λαμβάνει μεγάλη προσοχή αλλά έχει σημαντική επίπτωση στο να μειώσουμε τη περιβαλλοντική μόλυνση είναι η κομποστοποίηση των απορριμμάτων φαγητού και των απορριμμάτων της αυλής. Αφήστε τα τρόφιμα και τα απόβλητά σας να σαπίσουν φυσικά στο χώμα αντί να τα στείλετε στον ΧΥΤΑ. 

Προσφέρει διπλές ανταμοιβές: διατηρεί έναν απίστευτο αριθμό σκουπιδιών έξω από τη ροή απορριμμάτων και παράγει δωρεάν, πλούσιο χώμα για χρήση στον κήπο σας.

περιβαλλοντική μόλυνση

Επιλέξτε επαναχρησιμοποίηση έναντι μιας χρήσης

Σκεφτείτε πόσους ανθρώπους βλέπετε καθημερινά να πίνουν ροφήματα από ποτήρια μιας χρήσης ή μπουκάλια μιας χρήσης, να πίνουν από καλαμάκια μιας χρήσης, να κουβαλούν σακούλες μίας χρήσης, να τρώνε από πιάτα ή δοχεία μιας χρήσης και να χρησιμοποιούν σκεύη μίας χρήσης.

Όλο αυτό το πλαστικό μιας χρήσης έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο έδαφος, τους ωκεανούς και τη θαλάσσια ζωή. Μια καλή λύση είναι να προτιμήσετε οικολογικά προϊόντα τα οποία θα ελαττώσουν τη ρύπανση.

Ανακυκλώστε 

Εάν δεν μπορείτε να το αρνηθείτε… και δεν μπορείτε να το κομποστοποιήσετε… και δεν μπορείτε να το περιορίσετε… και δεν μπορείτε να το επαναχρησιμοποιήσετε… τότε ήρθε η ώρα να το ανακυκλώσετε. Η ανακύκλωση περιορίζει τη περιβαλλοντική μόλυνση εξοικονομώντας ενέργεια.

Εκπαιδευτείτε για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Η ρίψη λανθασμένων αντικειμένων στον κάδο ανακύκλωσης μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη ολόκληρου φορτίου, πράγμα που σημαίνει… πίσω στον ΧΥΤΑ.

Χρησιμοποιήστε λιγότερα χημικά

Θέλετε να προστατέψετε τον πλανήτη από την περιβαλλοντική μόλυνση; Χρησιμοποιήστε λιγότερες επιβλαβείς χημικές ουσίες και θα είστε στο σωστό δρόμο. Επιλέξτε προϊόντα προσωπικής φροντίδας και οικιακά είδη από φυσικά συστατικά. Η Γη θα σας ευχαριστήσει!

Περπάτημα – Ποδήλατο

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος ένα τυπικό επιβατικό όχημα εκπέμπει περίπου 4,6 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως συντελώντας στην περιβαλλοντική μόλυνση. Ένα οποιοδήποτε ποσό από το οποίο μπορούμε να μειώσουμε θα βοηθήσει. Για σύντομες διαδρομές, δοκιμάστε να περπατήσετε ή να κάνετε ποδήλατο – θα έχετε επίσης μια υγιή δόση άσκησης, χωρίς να πατήσετε το πόδι σας στο γυμναστήριο. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε την διαδρομή με το αυτοκίνητο, δοκιμάστε να μοιραστείτε το όχημα με έναν φίλο, γείτονα ή συνεργάτη σε έναν κοινό προορισμό.

Χρησιμοποιήστε την αγοραστική σας δύναμη για καλό

Σκεφτείτε τα χρήματά σας ως τη φωνή σας και την ψήφο σας ενάντια στην μόλυνση. Ξοδέψτε τα με σύνεση σε αγαθά, υπηρεσίες και εμπειρίες που αφήνουν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, όπως τα οικολογικά καθαριστικά μας. Επιλέξτε να συνεργαστείτε με εταιρείες που υποστηρίζουν προσπάθειες αειφορίας, χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αν αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την αγοραστική τους δύναμη για το καλό της Γης, θα δημιουργηθεί ζήτηση για βιώσιμες πρακτικές. Οι επιχειρήσεις είτε θα πρέπει να συμμορφωθούν… είτε θα μείνουν πίσω. 

περιβαλλοντική μόλυνση

Εξοικονομήστε ενέργεια, σώστε το περιβάλλον

Όταν καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια, μειώνετε την ποσότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, διατηρείτε τους φυσικούς πόρους της γης και προστατεύετε τα οικοσυστήματα από την καταστροφή. Λαμβάνοντας μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής σας πρόσληψης, θα συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *